sobota, 27 lutego 2016

Gołąbki.


Przepis na 24 gołąbków.

Składniki:

1 większa główka białej kapusty
1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
2 woreczki ryżu
domowa kostka rosołowa
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
1 porcja rosołowa kurczaka (bez udek i fileta)
sól
pieprz
majeranek
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 24 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do ich przykrycia, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. W między czasie nastawiamy wodę w której będziemy gotować porcję rosołową z kurczaka i przygotujemy z tego wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie gotować się kurczak zdejmujemy szumowiny, doprawiamy do smaku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową (swojską), lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz i po ugotowaniu do miękkości mięsa oddzielamy je od kości i kroimy na drobno. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy farsz na gołąbki. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz